Dieta lekkostrawna - czy jest zdrowa?

Na dietę lekkostrawną przechodzą zazwyczaj osoby, które borykają się z problemami układu trawiennego. Jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. W trakcie jej trwania ogranicza się również spożycie pokarmów, które są bogate w błonnik. Co zatem jeść?

Czym charakteryzuję się dieta lekkostrawna?

Aby przejść na dietę lekkostrawną, należy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Z codziennych posiłków należy usunąć produkty ciężkostrawne, które obciążają nasz układ trawienny. Aby dieta lekkostrawna była skuteczna i prawidłowo przebiegała, należy zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych.

Głównym celem diety lekkostrawnej jest odciążenie układu pokarmowego, zwłaszcza u osób które mają problemy z jego prawidłowym funkcjonowaniem. Kluczowym elementem tej diety jest odpowiedni dobór produktów i przygotowywanie posiłków.

Jakie potrawy są zakazane na diecie lekkostrawnej?

Osoby, które przebywają na diecie lekkostrawnej powinny unikać przede wszystkim dużej ilości tłuszczu, związków gazotwórczych oraz błonnika pokarmowego. Nie należy również spożywać potraw, które mogą przyczynić się do podrażnienia układu trawiennego. Prawidłowo ustawiona dieta lekkostrawna powinna składać się z białka (12%), węglowodanów (65%) oraz tłuszczów roślinnych (30%). Oczywiście ilości procentowe w diecie lekkostrawnej są uzależnione od stanu zdrowia osoby, która przeszła na taką dietę, mogą się one różnić. Ustala je zazwyczaj lekarz, po konsultacji i zinterpretowaniu wyników badań.

Spożywanie jakich produktów jest zalecane przy diecie lekkostrawnej?

Na dietę lekkostrawną składa się określona grupa produktów. Do grona produktów zbożowych należą:

  • ryż biały,
  • drobne makarony pszenne,
  • czerstwe pieczywo jasne,
  • kasze manna, jęczmienna, kukurydziana oraz gryczana.

Jeżeli chodzi o nabiał to:

  • mleko,
  • kefiry,
  • jogurty,
  • biały ser,
  • jaja,
  • twaróg.

Do dozwolonych rodzajów mięsa należą:

  • kurczak,
  • chuda wołowina,
  • cielęcina,
  • chude ryby,
  • chude wędliny.

W przypadku tłuszczów, należy spożywać odmiany roślinne, takie jak: margaryna, oleje roślinne, orzechy oraz niewielkie ilości masła.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/czym-charakteryzuje-sie-dieta-lekkostrawna/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here