Herbata owocowa

0
1718

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych napojów na całym świecie. W ofercie sklepów i herbaciarni jest cała masa różnorodnych rodzajów tego napoju. Możemy go kupić w torebkach lub liściach, czarną, czerwoną czy owocową. Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez herbaty, stanowi ona bowiem obowiązkowy dodatek do posiłków, rozgrzewa zimą i koi pragnienie latem. Sprzedawana w pięknych opakowaniach jest darowane jako prezenty na różne okazje. Maj odchudzać, dodawać sił, koić nerwy a przede wszystkim smakować.

Bardzo popularne są herbaty owocowe. Są to przeważnie napary z mieszanek owocowych, często na bazie hibiskusa, który nadaje specyficzny smak i aromat  i trudno tu mówić o prawdziwej czarnej czy zielonej herbacie. Nie mniej napój ten jest tak właśnie określany wśród ich wielbicieli. W herbatach owocowych nie ma liści, a ich składnikiem są drobinki suszu owocowego.

Herbaty owocowe sprzedawane są w różnych pojemnościach i różnych cenach. Najpopularniejsze pojemności to torebki 50, 100, 150 i 200 gramowe, których ceny zaczynają się już od kilku złotych za opakowanie. Oprócz tradycyjnych, jedno-smakowych herbat, jak malina czy cytryna, w bogatej ofercie tego napoju możemy znaleźć najbardziej wyszukane mieszanki o niespotykanych nazwach. I choć herbaty o jednolitym smaku należą wciąż do najpopularniejszych, to wielu smakoszy tego napoju sięga po nowe rozwiązania. Jakie zatem rodzaje znajdują się na liście najpopularniejszych?

Herbata malinowa

Od lat uważana za napój rozgrzewający, posiadający właściwości zdrowotne. Malina to owoc bogaty w witaminy i minerały. Działa nie tylko rozgrzewająco, ale również wspomaga nasz metabolizm, więc można ją uznać za herbatę odchudzającą. Zwiększa ona proces rozpadu komórek tłuszczowych, dzięki czemu możemy chudnąć. Jest niezwykle pozytywna dla kobiet w ciąży, gdyż pomaga zapobiegać poronieniom, łagodzi również uderzenia gorąca i zmiany nastroju u kobiet w okresie menopauzy.

Herbata cytrynowa

Ulga dla alergików. Redukuje ona objawy kaszlu i kataru. Oczywiście pomaga również w przypadku przeziębienia i chorób, toteż często wybierana jest przez konsumentów w okresie jesienno-zimowym. Herbata cytrynowa jest również bardzo popularna latem. Mrożona, jest fantastycznym remedium na upał.

Herbata miętowa

To przyjemny, orzeźwiający smak i wiele cennych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, dlatego często, jeśli mamy dolegliwości żołądkowe, zaparzamy sobie herbatkę miętową. Łagodzi ona objawy zatrucia pokarmowego – nudności i wymioty, przynosi ulgę w bólach brzucha (również bólach menstruacyjnych), gdyż posiada właściwości rozkurczowe. Wskazana jest także w przypadku nieżytu żołądka, niektórych chorobach wątroby, dróg żółciowych oraz zespołu jelita nadwrażliwego.

Herbata korzenna

Kubek gorącej herbaty korzennej to przyjemność, której nie można sobie odmówić. W skład takiego napoju wchodzą kardamon, cynamon, jabłko, goździki i wiele innych. Ma działanie rozgrzewające i energetyzujące. Dodaje sił, poprawia nastrój, wzmacnia system nerwowy. Każdy ze składników to bomba zdrowotna, relaksująca i wzmacniająca.

Herbata z owoców leśnych

To mieszanka jabłek, jeżyn, czarnego bzu, dzikiej róży, czy róży. Jest to bardzo przyjemna kompozycja, która cieszy się dużą popularności. Warto jej spróbować nie tylko ze względu na walory smakowe.

Źródło: http://elektronika.org.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here