Co można szybko i łatwo upiec?
Co można szybko i łatwo upiec?

Co można szybko i łatwo upiec?

Jeśli szukasz pomysłów na szybkie i łatwe wypieki, to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma przepisami na pyszne i prostsze w przygotowaniu ciasta, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie.

1. Babeczki czekoladowe z nadzieniem

Babeczki czekoladowe to klasyka, która zawsze cieszy się dużą popularnością. Aby je przygotować, będziesz potrzebować:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • nadzienie (np. krem czekoladowy lub dżem)

Przygotowanie babeczek jest bardzo proste. Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej masło i wymieszaj, aż składniki się połączą. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj do niej czekoladową masę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

Przełóż ciasto do foremek na babeczki, w każdej zrobiąc wgłębienie na nadzienie. Możesz użyć kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, wystudź babeczki i możesz je podać.

2. Szarlotka z kruszonką

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Aby je przygotować, będziesz potrzebować:

  • 4-5 średnich jabłek
  • 200g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie szarlotki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Odstaw je na chwilę do lodówki.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę. Wyłóż większą część ciasta na dno formy do pieczenia, a następnie ułóż na nim plasterki jabłek. Posyp je cynamonem i cukrem. Na koniec posyp jabłka kruszonką.

Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podać je na ciepło lub z lodami.

3. Ciasto marchewkowe z kremem serowym

Ciasto marchewkowe to doskonały wybór dla miłośników deserów o wyrazistym smaku. Aby je przygotować, będziesz potrzebować:

  • 300g startych marchewek
  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 150ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta marchewkowego rozpocznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj olej roślinny i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj starte marchewki i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z pie

Wezwanie do działania: Spróbuj upiec pyszne i łatwe ciasto! Odwiedź stronę https://www.vivalife.pl/ i odkryj wiele przepisów, które możesz szybko i łatwo przygotować.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here