Jak dbać o bemary gastronomiczne

Bemary są już taką podstawą każdej większej bądź profesjonalnej kuchni, należącej do hotelu, restauracji bądź cateringu. Tak jak każdy inny sprzęt wymagają one tego, by właściwie się z nimi obchodzić. Odpowiednia pielęgnacja i konserwacja zapewni im prawidłowe działanie i przede wszystkim długą żywotność.

Właściwa obsługa urządzenia

W wielu miejscach te bemary gastronomiczne są wykorzystywane dosłownie na okrągło, co oznacza, że przez cały dzień muszą wykonywać jakąś pracę. Z tego względu poziom występującej w nich wody będzie bardzo szybko spadać. A to ważne, by utrzymywać go na odpowiednim poziomie. Z tego względu powinno się go kontrolować, jeżeli proces ten nie został zautomatyzowany, a urządzenie nie zajmuje się nim samodzielnie.

Najgorsze, co można zrobić, to doprowadzić do sytuacji, w której ilość wody spadnie do zera. Jej poziom powinien być kontrolowany systematycznie. Brak wody to prosta droga do zniszczenia grzałki, która w takim przypadku może ulec samospaleniu.

Regularne czyszczenie

To oczywiste, że w restauracyjnych czy hotelowych kuchniach te wszystkie urządzenia gastronomiczne są używane bardzo intensywnie i niemalże zawsze są potrzebne, ale mimo tego od czasu do czasu trzeba sobie zrobić przerwę na ich wyczyszczenie. Nowoczesne bemary gastronomiczne myje się zresztą stosunkowo łatwo. Bez problemu można je rozłożyć na mniejsze elementy, by każdym z nich dokładnie się zająć.

Do czyszczenia wystarczy wykorzystać zwykły płyn do mycia naczyń. To on w połączeniu z wodą okaże się w zupełności wystarczającym roztworem do uporania się z brudem.

Odkamienianie

Samo czyszczenie na pewno jednak nie wystarczy. Bemarom gastronomicznym przyda się też regularne odkamienianie. Niestety, ale pod wpływem działania wyższych temperatur tworzą się wprost idealne warunki do tego, by kamień odkładał się na różnych częściach urządzenia. Na ogół największa jego ilość zbiera się w bemarze. W jaki sposób można więc poradzić sobie z tym problemem?

Opcje do wyboru są dwie. Można albo zastosować jakiś zwykły preparat do odkamieniania urządzeń, albo przygotować go z naturalnych składników. Bemar gastronomiczny zostanie świetnie oczyszczony pod wpływem roztworu wykonanego z soku cytryny wymieszanego z wrzątkiem – taką mieszaninę należy do niego wlać, by potem przepłukać go już samą wodą i osuszyć.

Bemary gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here