Druga połowa stycznia to już jak zazwyczaj dni wyjątkowe. 21 dziękujemy naszym babciom, że z nami są i nas wspierają oraz za wszystko, co do tej pory od nich otrzymaliśmy. 22 stycznia dziękujemy za to samo dziadkom. To piękna tradycja i warto ją pielęgnować. Tym bardziej, że bardzo często dziadkowie kojarzą nam się z miłą, rodzinną atmosferą oraz pysznym jedzeniem. Teraz zatem czas, by to ich czymś przepysznym zaskoczyć.
Ciasto z coca colą
Nietypowym pomysłem jest wykorzystanie połączenia czekolady i… coli. Popularny napój z pewnością nie będzie wyczuwalny, a dziadkowie nigdy go do ciasta nie dodali. Tymczasem my możemy! Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy tradycyjne składniki takie jak mąka, cukier, jajka czy cukier z wanilią, a do tego coca colę. Całość wymieszamy i do piekarnika. Ciasto nie tylko doskonale urośnie, ale nabierze także niepowtarzalnego zapachu.
Crème brûlée
Nietypowy, rzadziej w domowej przestrzeni spotykany deser francuski, który efektownie sprawdzi się na kawie z dziadkami. Słodka śmietanka, laska wanilii z ziarnkami oraz jajka. Całość zapieczona i odstawiona na jeden dzień. Przy podaniu posypujemy krem cukrem brązowym i podpalamy go specjalną opalarką (można także w piekarniku – uważać, by nie rozgrzać kremu). Chrupiąca skorupka i chłodny krem – niebo w gębie.
Babeczki z pastą tahini
Coś dla łasuchów. Babeczki, które robimy w sposób nieco zmieniony, by wyszły z nich placki przypominające konsystencją brownie oraz specjalna pasta tahini – słodzone prażone i mielone ziarna sezamu, które dodadzą nie tylko smaku, ale i nietypowego wyglądu babeczkom. „Niebo w gębie” prosto ze strony wkuchnizwedlem.wedel.pl Warto sprawdzić i zaserwować dziadkom i babciom.
Dzień dziadka i babci to wyjątkowe chwile, które zapadają w pamięci dziadkom na dłużej. Dlatego warto szczególnie uczcić ten wyjątkowy czas i przygotować coś, co zachwyci naszych dziadków i da im wiele radości oraz pokaże jak wielkim uczuciem ich darzymy.