trawienie

Trawienie jest procesem niezwykle istotnym, mającym ogromny wpływ na ogólny stan i kondycję każdego żywego organizmu. Dzięki temu procesowi organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki, które pozwolą mu funkcjonować zdrowo i efektywnie. Prawidłowy proces trawienia jest niezbędny by organizm mógł otrzymywać każdego dnia odpowiednia dawkę energii i substancji, bez których nie mógłby zajść jakikolwiek proces biologiczny w organizmie.

Proces trawienia zachodzi w układzie pokarmowym, który jest bardzo złożony pod względem budowy. Składa się on z elementów takich jak: jama ustna, usta, ślinianki (przyuszna, podjęzykowa i podżuchwowa), gardło, przełyk, żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy, dwunastnica, trzustka, jelito czcze, jelito kręte, okrężnica poprzeczna, wstępnica, kątnica, wyrostek robaczkowy, zstępnica, odbytnica oraz odbyt. Jak widać układ pokarmowy jest niezwykle skomplikowany w swojej budowie, nic wiec dziwnego, że przebiegający w nim proces trawienia również jest dość złożony.

Sam układ pokarmowy u dorosłego człowieka osiąga długość około 8 metrów. Wiele osób bardzo często z czystej ciekawości zastanawia się nad tym, ile trwa trawienie poszczególnych pokarmów, począwszy od momentu ich spożycia. Tak naprawdę droga, którą przebywa w organizmie spożyty pokarm jest długa i wieloetapowa, przez co dla nie jednej osoby bywa prawdziwie ciekawym i fascynującym, zachęcającym do dalszego zagłębiania swojej wiedzy tematem.

zdrowe jedzenie

W procesie trawienia każdy organ ma swoje zadana, dzięki czemu działanie układu trawiennego bardzo często porównywane jest do działania bardzo dobrze naoliwionej maszyny. W pewnym sensie proces trawienia rozpoczyna się już w momencie,gdy pokarm trafia do naszych ust i zostaje odpowiednio rozdrobniony przez zęby. Pierwszym przystaniem na drodze do strawienia i wydalenia pokarmu z organizmu jest żołądek, do którego spożyty pokarm trafia za pośrednictwem przełyku.

To właśnie w tym miejscu wydzielane są specjalne soki trawienne (zdrowy organizm codziennie produkuje ich około 1,5-2,5 litra). Co ciekawe, płynne pokarmy przedostają się do żołądka w sposób bardzo płynny, niemal natychmiast po och przyjęciu. W przypadku pozostałych zalegają w żołądku do około godzin (z wyjątkiem posiłków ciężkostrawnych i bardzo obfitych, które mogą pozostawać tam nawet przez 5-7 godzin). Za mieszanie pokarmu i soków żołądkowych odpowiedzialne są mięśnie żołądka, które po upływie odpowiedniego czasu resztki pokarmu przesuwają w stronę dwunastnicy. Tu pokarm dociera w postaci miazgi pokarmowej.

W tym miejscu z wątroby spływa żółć, która aktywuje enzymy trzustkowe i powoduje rozbijanie tłuszczów. Kolejny przystanek na etapie trawienia odbywa się w jelicie cienkim. Dopiero tu zaczyna się proces wchłaniania przez organizm najcenniejszych dla niego składników odżywczych, jakie znalazły się w przyjętym pokarmie. Składniki odżywcze wchłaniane są za pomocą kosmków jelitowych, czyli niewielkich rozmiarów wypukłości do których dochodzą naczynia włosowate i limfatyczne. Warto jednak dodać, że wszystkie wartościowe składniki pochodzące z pokarmów, zanim trafią do krwiobiegu, w pierwszej kolejności trafiają poprzez żyłę wrotną do wątroby.

Następnie miazga pokarmowa przedostaje się do jelita grubego

ile trwa trawienie

W tym miejscu wszystkie resztki pokarmowe, które do tej pory nie zostały jeszcze strawione, zostają uformowane w kał i wydalone z organizmu (możliwe jest to dzięki zagęszczeniu i aktywnemu działaniu bakterii, które odpowiedzialne są za procesy gnicia i fermentacji). Być może niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale w resztach pokarmowych, tuż po opuszczeniu jelita cienkiego, może znajdować się nawet około 1,5 litra wody. Dzięki zachodzącemu procesowi zagęszczenia, przy ostatecznym wydaleniu resztek pokarmu z organizmu ilość wody spada do poziomu 150 ml.

W skład kału, który wydalany jest z układu pokarmowego wchodzą nie tylko niestrawione przez układ pokarmowy resztki jedzenia, ale również woda, sole mineralne, barwniki czy drobnoustroje. Jeśli chodzi o czas trawienia, to tak naprawdę wszystko uzależnione jest od ilości oraz rodzaju spożytego pokarmu (niektóre z nich potrafią strawić się i zostać wydalone z organizmu z postaci kału dopiero po około 30 godzinach od ich spożycia). Najszybciej trawią się jajka oraz napoje – cały proces trwa nie dłużej niż 2 godziny.

Niewiele dłużej. bo do 3 godzin trawieniu podlegają jarzyny. Najdłużej trawią się pokarmy ciężkostrawne, smażone oraz takie, które stanowią bogactwo tłuszczu zwierzęcego. Przez to, że trawią się one ta długo wiele osób w tym czasie może odczuwać zmęczenie i ociężałość.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here