płatki owsiane

Płatki owsiane są produktami spożywczymi, które powinny znaleźć się u każdego z nas w codziennym jadłospisie. Jest to produkt zbożowy, który dostarcza dużych ilości wartości odżywczych. Co więcej jest on lekkostrawny, a także może być spożywany przez każdego z wyjątkiem osób uczulonych na gluten. Płatki owsiane możemy przyrządzić też na wiele sposobów. W internecie aż roi się przepisów na owsianki w wersji na słodko lub wytrawnie. Z pewnością każdy znajdzie odpowiedni przepis dla siebie. My również postanowiliśmy padać trzy propozycje, które są nie tylko proste, ale również zdrowe i smaczne. Jesteście ciekawi? 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/platki-owsiane-jeden-z-najzdrowszych-produktow-zbozowych/ 

Płatki owsiane – rodzaje 

Na sklepowych półkach aż roi się od różnych rodzajów płatków owsianych. Znaleźć możemy te pełnoziarniste, górskie czy błyskawiczne. Czym różnią się od siebie te rodzaje płatków? Płatki owsiane różnią się przede wszystkim stopniem przetworzenia, a tym samym składem. Te zwykłe, pełnoziarniste są najmniej przetworzone, ponieważ poddawane są jedynie zgniataniu obłuszczonych ziaren. Płatki górskie z kolei poddawane są dodatkowo procesowi rozdrabniania, dzięki czemu są szybsze w przygotowaniu. Płatki błyskawiczne poddawane są również zmiękczaniu, a dosłownie i mówiąc działaniu pary. Takich płatków nie trzeba gotować, wystarczy zalać się tylko gorącym mlekiem lub wodą. Wybór należy oczywiście od preferencji, ale najlepiej zdecydować się na te najmniej przetworzone. 

Trzy pomysły na zdrową i pyszną owsiankę 

Owsianka z owocami 

Płatki owsiane należy wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą. Kiedy płatki na pęcznieją i wchłoną wodę, dodać jogurt i wymieszać. Całość przełożyć do miseczki, dodać owoce i polać syropem klonowym. Owsiankę można posypać orzechami, pestkami dyni czy płatkami migdałów. 

Owsianka z nasionami chia 

Płatki przygotowujemy w taki sam sposób jak w pierwszej propozycji. Następnie dodajemy nasiona chia i odstawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na całą noc. Rano delikatnie podgrzewamy co chwilę mieszając, jednak nie jest to konieczne. Przygotowane płatki posypujemy granatem i dodajemy kroplę syropu klonowego. 

Owsianka czekoladowa z bananami 

Płatki owsiane i otręby zalewamy mlekiem lub wodą. Następnie dodajemy kakao, cynamon oraz ksylitol. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową owsiankę podajemy z plastrami pokrojonego banana oraz pokruszoną kostką gorzkiej czekolady. 

Zobacz też: http://www.quadrat.pl/czekolada-czy-jest-zdrowa/ 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here