Wybór oleju roślinnego to bardzo ważna decyzja. Od niego zależy bowiem jakość przyrządzonych dań. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. O czym powinniśmy pamiętać?
Olej roślinny – co powinien zawierać?
Wybierając olej roślinny musimy pamiętać, że nie każdy nadaje się do smażenia. Powodem takiego stanu rzeczy jest zbyt niska temperatura dymienia. Oznacza to, że podczas smażenia powstają szkodliwe substancje zagrażające naszemu zdrowiu. Dlatego im wyższa temperatura dymienia, tym większa odporność zawartych w oleju kwasów na rozkład. Do takich możemy zaliczyć chociażby oliwę z oliwek, mleko kokosowe, czy olej rzepakowy. Innym ważnym kryterium jest obecność kwasów omega z grupy 3 i 6. Są one potrzebne człowiekowi do właściwego funkcjonowania. Muszą one jednak występować we właściwej proporcji. W przeciwnym razie mogą prowadzić do pojawienia się stanów zapalnych, chorób układu krwionośnego czy odpornościowego. Dlatego zaleca się, by kwasy omega-3 pojawiały się w proporcji 4:1, chociaż współczesne diety dopuszczają nawet stosunek 25:1.
Olej roślinny – które odmiany są dobre dla zdrowia?
Obecnie mamy do wyboru wiele olejów, które wykazują właściwości prozdrowotne. Do takich możemy zaliczyć chociażby olej rzepakowy. Ten olej roślinny jest trzecim co do wielkości źródłem kwasów omega-3. Zawiera on także wiele witamin, takich jak A,E,D3, czy K. Olej rzepakowy wykorzystujemy zarówno w postaci nierafinowanej, jak i rafinowane. Pierwsza nadaje się do sałatek, a druga do smażenia. Na tej stronie dowiesz się więcej na ten temat http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Innym olejem roślinnym godnym polecenia jest olej lniany. Jest on zdecydowanie najbogatszym źródłem kwasów omega-3. Ten olej roślinny pomoże nam w regulacji hormonów, złagodzeniu bólów głowy czy obrzęków. Pamiętajmy tylko, by nie korzystać z niego po miesiącu od otwarcia. Po tym okresie traci on bowiem swoje lecznicze właściwości. Miłości kuchni azjatyckiej powinni także chętnie sięgać po olej sezamowy. Zawiera on bowiem lignany, które obniżają ciśnienie.