nadwrażliwość na gluten

Nadwrażliwość na gluten nie jest tym samym, co celiakia, ale obie dolegliwości należą do grupy nietolerancji pokarmowych. Nadwrażliwość na gluten występuje dość powszechnie – aż 10 do nawet 20 procent osób z alergią pokarmową ma sygnały uczulenia na gluten. Sygnały nadwrażliwości na gluten potrafią pojawić się natychmiast po jego spożyciu, ale potrafią także nastąpić z opóźnieniem. Sygnały nadwrażliwości na gluten zmieniają się i w współzależności od wieku pacjenta. Gluten to drugi po mleku najczęstszy alergen pokarmowy – uczy się, iż nawet 25 proc. dzieci z alergią pokarmową że żyć nań uczulona. Sygnały nadwrażliwości na gluten potrafią nastąpić również prawie natychmiast po jego spożyciu (maksymalnie w czasie godziny od posiłku), jak również w czasu jednego, dwóch dni. Odpowiedź natychmiastowa jest uzależniona od specyficznych przeciwciał IgE oraz prezentuje się wymiotami, biegunką, pokrzywką, wodnistym katarem, zmianami skórnymi przypominającymi AZS, a nawet skurczem oskrzeli oraz wstrząsem anafilaktycznym. Odpowiedź opóźniona (niezależna od przeciwciał IgE) niejednokrotnie okazuje się atopowym zapaleniem skóry, biegunką oraz sygnałami ze strony układu pokarmowego. Nadwrażliwość na gluten ciężko jest potwierdzić badaniami. Pewne znaczenie dla postawienia diagnozy ma oznaczenie poziomu przeciwciał IgE we krwi. Żeby mieć gwarancję, iż jest toż alergia, i nie celiakia, składa się stopień przeciwciał przeciwko endomyzjum mięśni gładkich IgAEmA czy przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG (w wypadku nadwrażliwości na gluten nie jest ich we krwi). Testem, który może potwierdzić nadwrażliwość jest dieta eliminacyjna z prowokacją glutenem, przeprowadzana pod kontrolą specjalisty. Część dzieci po pewnym okresie wyrasta z nadwrażliwości na gluten. Zanim to nastąpi, muszą być na diecie bezglutenowej. Dowiedz wie, to czym konkretnie jest nadwrażliwość na gluten.

Nadwrażliwość na gluten – sygnały u dzieci

U dzieci nadwrażliwość na gluten przejawia się niejednokrotnie w formie atopowego zapalenia skóry, rzadziej pojawiają się sygnały ze strony układu pokarmowego lub oddechowego, które potrafią nastąpić po zjedzeniu niewielkich liczby glutenu. Z nadwrażliwości na gluten, w przeciwieństwie do celiakii, część dzieci wyrasta.

jakie są objawy nadwrażliwości na gluten

Nadwrażliwość na gluten – sygnały u dorosłych

U dorosłych nadwrażliwość na gluten przyjmuje niejednokrotnie formę pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego czy biegunki. Poza tym u większości dorosłych nadwrażliwość na gluten może pojawiać tylko przy jednoczesnym wysiłku fizycznym. Kolejną różnicą między sygnałami nadwrażliwości na gluten u dzieci a sygnałami nadwrażliwości na gluten u dorosłych jest toż, iż dorośli cierpią przez wszystkie lata, ale do wywołania symptomów konieczne są duże większe liczby glutenu.

Nadwrażliwość na gluten – natychmiastowe sygnały

Natychmiastowe sygnały nadwrażliwości na gluten pojawiają się w czasie kilku minut (do godziny) od spożycia glutenu oraz zależy od specyficznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE. Jest to jeden czy parę symptomów z poniższej listy:
1. mdłości
2. laksacja
3. pokrzywka skórna
4. wodnisty katar
5. zmiany skórne rodzaju atopowe zapalenie skóry
6. wstrząs anafilaktyczny

Nadwrażliwość na gluten – późniejsze sygnały

Późne sygnały nadwrażliwości na gluten są wolne od przeciwciał w klasie IgE. Potrafią pojawić się po paru godzinach a czasem nawet po dwóch dniach od spożycia glutenu – jest toż zwłaszcza laksacja czy zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here